marți, 17 august 2010

Anime, NU desene animate


Sunt mulţi care nu ştiu să facă diferenţa între anime-uri şi desene animate. Nu de puţine ori am primit priviri sau comentarii amuzate când afirmam că mă uit la anime-uri.
Hai să o lămurim: desenele animate sunt dedicate în special copiilor de orice vârstă, exceptând parodiile de genul Albă ca zăpada şi cei şapte pitici XXX, în timp ce puţine anime-uri pot fi văzute de toţi copiii. Până şi renumitele Sailor Moon şi Naruto au rating PG-13(Parental Guidance under 13).
Nu se mai pun în discuţie Death Note sau Code Geass care au rating R(Restricted) şi după părerea mea nici nu pot fi înţelese de un copil sub 13 pentru că au idei mult prea complexe. Cu atât mai puţin hentai-urile care sunt clar 18+.
În plus anime-urile se disting prin grafica specifică japonezilor.
Postarea asta este ca o introducere pentru categoria "anime-uri" unde voi pune pe viitor părerile personale despre anumite serii pe parcurs ce le văd. Nu mi se pare relevant să fac acelaşi lucru cu cele pe care le-am văzut deja. Vreau ca părerea mea să fie cât mai fresh.
Nu am o experienţă prea vastă, cred eu, vă las pe voi să decideţi: Amarena's anime list
Sailor Moon a fost primul pe care l-am văzut undeva în perioada claselor I-IV pe sărite la TV şi l-am revăzut complet pe la 19 ani. Îmi e drag când îmi amintesc cum mi-a influenţat copilăria.
Voi aveţi un anime al copilăriei?

10 comentarii:

Luna spunea...

Ah, păi ştiu cum e faza. Şi mie mi se întâmpla des să fiu întrebată dacă mă uit la desene de copii de cinci ani atunci când afirmam că urmăream animeuri. E nasol, mai ales când poţi vedea uşor că animeurile au o acţiune mult mai complicată şi greu de înţeles decât desenele.
Anime al copilăriei? Nu prea. Poate Sailor Moon numa că nu le-am prea apucat eu pe la tv când eram mică.

Amarena spunea...

Trecuse vremea lui de dat la TV cand erai tu mica :D ca e destul diferenta de ani intre noi :)
Mda si majoritatea celor care comenteaza, o fac ca sa se afle in treaba, nici macar nu au vazut vreun anime.

Our School spunea...

Da stiu cum e cu animeurile, o pateam si eu cand ma uitam la ele sa mi se spuna ca sunt pt copii :))
Pai am prins pe prima tv intr-un timp Sailor Moon, dadea duminica dimineata, apoi a urmat Pokemon :)) aveam colectii intregi cu Pokemon :))

Verde Contemplativ spunea...

Eu ma bucur ca ai mei nu intelegea diferenta dintre anime si desene animate. Insa imi amintesc ca la televizor aveau ca titlu introductiv desene animate si probabil de aceea multi nu pot face diferenta. Anime-urile sunt complexe, dar geniale dupa parerea mea. Amestec pur intre comedie, horror, drama, fantastic = ANIME .

Bris spunea...

Si pe mine ma deranjeaza stereotipurile legate de anime. Cele mai multe persoane le asociaza gresit cu desenele animate, ca si cum tot ce e animatie trebuie sa se incadreze neaparat in aria asta. Nu pot sa spun de cate ori am primit comentarii amuzate sau ironice cand spuneam ca sunt fan anime. :))

Dar oricum, cred ca va mai dura pana oamenii vor invata sa faca diferenta. Deocamdata pentru ei, orice este animatie e automat desen pentru copii. Chiar as fi foarte amuzata daca un copil s-ar uita la anime de la o varsta frageda, probabil ar ramane ori traumatizat ori plictistit ori cu foarte multe semne de intrebare.

Amarena spunea...

@Ala - eu cred ca eram la sfarsitul generalei sau la liceu cand a aparut Pokemon si nu prea m-a mai interesat, dar imi place ca ai zis ca ai colectii :D

@Verde contemplativ - sa stii ca si televiziunile sunt de vina pentru chestia asta. Mi-a placut reteta ta de anime ;))

@Bris - si mie mi s-a intamplat la fel 8-|
Chiar ar fi amuzant sa dam unui copil Gantz :)) sau macar celor care zic de anime-uri ca sunt desene animate :))

Bedri B. spunea...

Songoku, Sailor Moon şi mai erau, dar nu le ţin minte numele. Mă uitam pe nemţi, aşa am învăţat nemţeşte ... Repetam şi mişcarea din timpul transformării de fiecare dată când era la tv, şi aceiasi replică pe nemţeşte: im namen des mond ich sie bestrafen. Iar la songoku ... 'kame-hame-ha!' Valul testoasei...

Maria. spunea...

Mie imi plac animeurile ...
In special Regele Shaman ( Shaman King )
Sincer eu pot sa ma uit la orice anime ... chiar si +15 sau +18 fara vreo problema...sau filme horror , thriller orice ar fi cu interdictie..
Stiu ca le-a creat cineva si nu sunt reale...Imi e putin frica ...
Ideea e ca m-as uita dar nu imi da voie mama , pentru ca imi zice ca , daca e interdictie inseamna ca sunt prea mica pentru asa ceva.:)

Amarena spunea...

@Bedri B - tare ca mai tii minte si acum replica aia in germana :))
eu cand eram mica ma uitam pe italieni la Sailor Moon si ajunsesem sa vb cu soramea in italiana prin casa, acum am uitat :))


@Maria - faza e ca toata lumea se poate uita pana la urma la asa ceva, dar chestia e cum te influenteaza pentru ca pe bune sunt unele anime-uri destul de horror si unii copii ar putea sa ramana cu traume.

Maria. spunea...

Asta mi-a zis si o amica de-a mea care are peste 18 ani si cand era mica ( adica de-o seama cu mine ) se uita si intr-un timp avea foarte multe cosmaruri :-?