duminică, 29 august 2010

Cucina italiana

Gustul mâncării italieneşti m-a prins destul de mult. Până să vizitez prima dată ţara macaronarilor, cum spune tata, nu mâncasem decât faimoasa pizza.
Acum printre mâncărurile mele favorite se numără: paste cu ragù şi parmigiano, lasagna şi tortellini.
Pizza oricum nu se compară cu ce se face la noi, blatul este foarte subţire şi maslinele nu au niciodată sâmburi. Îmi amintesc că odată nepotul meu a mâncat o pizza în România, iar măslinele de pe ea aveau sâmburi. Nu vreţi să ştiţi cât a mai bombănit pe tema asta.
Paste cu ragù şi parmigiano, nu neapărat spaghete. Italienii nu fac diferenţa, la orice spun paste. Ragù-ul este un sos special cu bucăţele mici de carne. Parmigiano Reggiano(eu sunt în Reggio Emilia) este un fel de brânză foarte tare(sora mea îi zicea săpun de casă la început) ce se rade şi se pune peste paste. Asta e la ordinea zilei.
Lasagna, am fost surprinsă cât de uşor se face, are doar patru ingrediente printre care ragù şi parmigiano, la care se mai adaugă beschiamella(un lapte cu unt destul de gros) şi pasta în formă de foi. Am mâncat azi.
Tortellini din nou făcuţi din bucăţele mici de pastă, umpluţi cu diferite amestecuri de carne şi/sau legume.
Si să închei cu o băutură: limoncello. Este din lămâi şi în sudul ţării se face în casă cum se fac la noi ţuica şi vinul.
Buon appetito!

2 comentarii:

bogdan spunea...

Cred că jumătate din felurile de mâncare din Italia se pot face cu resturi de la alte feluri de mâncare. :))

Bris spunea...

M-a amuzat foarte mult faza cu pizza cu samburi. :)) Nu mi se pare un detaliu asa de important. Dar ce-i drept, am observat ca la noi pana si pizza se prepara intr-un stil mai neglijent.

Pastele in cazul italenilor se pare ca sunt unul din putinele stereotipuri adevarate. :))