duminică, 15 august 2010

RomÂneŞte


Ştiu cĂ aŢi mai vĂzut imaginea asta de multe ori, dar mie Îmi place Şi am zis cĂ o voi folosi cÂndva undeva. Ăsta e momentul!
De ce mĂ chinui sau mĂ obosesc sĂ postez toate articolele cu diacritice? Uite aŞa!
M-am sĂturat sĂ vĂd romÂna infectatĂ cu limbajul de chat Şi apostrof În loc de cratimĂ. Cum ai putea fi luat În serios dacĂ scrii În felul Ăla?
M-am sĂturat sĂ vĂd greŞeli gramaticale din partea persoanelor adulte pentru cĂ sistemul nostru minunat de ÎnvĂŢĂmÂnt nu bagĂ În seamĂ aspectul Ăsta pe perioada liceului. Din generalĂ pÂnĂ la 18 ani se pot uita multe.
Vreau ca blogul meu sĂ fie un colŢiŞor cÂt se poate de curat din punctul Ăsta de vedere. Ştiu cĂ poate mai am Şi eu "bubele" mele, dar Încerc sĂ scap de ele.
Am un orgasm vizual de fiecare datĂ cÂnd vĂd un text online cu diacritice. Apreciez persoanele care le folosesc.
Hai sĂ scriem ROMÂNEŞTE!

12 comentarii:

Our School spunea...

Ai dreptate in mare parte.
E enervant cand vezi apostrof in loc de cratima sau vezi @ in loc de a. In legatura cu diacritice pe net, pai mie mi-e greu sa scriu cu ele, dar probabil m-as obisnui in timp.
Iar in ceea ce priveste greselile la oamnei adulti, pai din liceu nu mai faci gramatica si alte de astea si lumea uita.

Amarena spunea...

Nu ma refer sa le folosesti tot timpul si nici pe mess. Ci atunci cand expui un text cu care vrei sa transmiti ceva serios. Eu am vazut un anunt de angajare in care era folosit limbaj de chat :|

Bris spunea...

Cum ziceam si mai devreme, eu nu tin atat de mult la folosirea diacriticelor, dar stiu la ce te referi din punctul asta de vedere. Ma enerveaza limbajul de chat si mai ales problemele gramaticale si lipsa punctuatiei. Inteleg ca limbajul de chat sa fie folosit in gluma sau ocazional intr-un mediu mai familiar, dar nu in mod constant si nu atunci cand se cere un limbaj formal sau cat de cat "curat". Am gasit si un citat referitor la asta: "Pe internet, nu exista acces la partea fizica. Online, frumuseata si partea estetica se reflecta in felul cum tastezi." Total de acord. Iar pentru mine, atractia fata de o persoana tine foarte mult si de partea verbala oricum.

Amarena spunea...

Citatul ala e prea tare :))
Daca unii fac totul la extremul incorectitudinii, am zis eu sa fac totul la extremul corectitudinii folosind diacritice.
Dar asta doar in articole, in comentarii nu le folosesc nici eu.

Bris spunea...

Da, l-am gasit de fapt pe un site si era postat de o persoana revoltata tot asa de probleme gramaticale. :)) Nu e un citat oficial, dar mi-a placut prea mult. Si respectivul insinua ca toate persoanele indiferent de cat de atragatoare sunt in viata 'reala', sunt atat de urate pe cat se exprima virtual. :))

Nu mi se pare neaparat extrema corectitudinii, mi se pare chiar ceva elementar. Tocmai asta e problema, ca pana si adultii fac greseli foarte grave. Macar daca ar fi ceva extrem.

Amarena spunea...

Chiar daca nu e oficial, a fost un "good point". :))

Unii pot considera prea pretentioasa folosirea diacriticelor online. De aia am zis ca e extrema corectitudinii.

bogdan spunea...

eu cred că n-are nimic dacă nu scrii cu diacritice atâta timp cât nu inventezi chestii de genul sh chi şi aşa mai departe

Anonim spunea...

"M-am sĂturat sĂ vĂd romÂna infectatĂ" cred ca ar fi mai corect "limba romana" si nu "romana". Bun articol.

Luna spunea...

E nasoală faza cu limba română. Totuşi, dacă ar scrie fără diacritice şi corect din punct de vedere gramatical ar fii perfect. Păcat că totuşi renunţă şi la regulile de gramatică şi la diacritice.
Mai nou tre' să iei lecţii de sanscrită ca să poţi să vorbeşti pe mess cu câte un d-ăla.

Anonim spunea...

Dar v-ati gandit putin k prin intermediul acestui articol cereti prea mult de la lume? Totusi traim intr-un secol al vitezei. Dak toti ar redacta orice folosind diacritice , unde s-ar ajunge? Sincer , ganditi-va la timpul irosit. Voua va vine a scrie cu sau fara ele? Instinctiv ma refer. Pt mine e un moft. Toti intelegem acelasi lucru dintr-un text, cu sau fara ele.

bY NewGuy

Amarena spunea...

bogdan - si totusi tu ai scris cu diacritice :D ca sa imi faci in oftica, nu de alta :))

Anonim1 - cred ca aia e asa o chestie mai de afinitate, la fel as putea sa ma leg si eu de tine ca ai scris "mai corect", iar corect nu are grad de comparatie, dar nu am de gand sa iti tai degetele pt asta :)) Mersi de comm

Luna - da, macar asa ar fi bine
sanscrita :)) asta e buna! :))

Anonim2(NewGuy) - instinctiv toti scriem fara ele pentru ca ne-am obisnuit cu tastatura clasica americana, insa daca am sta tot timpul cu tastatura setata pe limba romana, nu ar fi decat o mica problema de obisnuinta.
Si exista si cazuri in care se pot face confuzii, putine, dar sunt.
Apoi eu fac referire doar la textele care ridica pretentii sau care vor sa transmita un mesaj serios. Nu sunt atat de absurda incat sa pretind ca si intr-un comentariu pe un forum/blog sau pe mess e scandalos ca nu le folosim.
Si nu inteleg un lucru: te "obosesti" sa pui cratima si litera mare la inceput de fraza, dar scrii cu "k". Nu arata rau?

Verde Contemplativ spunea...

Sunt deacord cu tine in mare, insa sunt unele scrieri tip chat care iti usureaza din "munca"de a tasta.Totusi scrierea tip chat s-a dezvoltat total aiurea.Au aceleasi scrieri scurte pt mai multe cuvinte si expresii.
Cum e in Romania asa a ajuns sa fie si in limba romana.
Salut frumoasa ta initiativa!